Stolice u paru

U nameri da se dodatno skrene pažnja izabranim predstavnicima vlasti  i donosiocima odluka u Nišu na sistemsku diskriminaciju kojoj su izloženi naši sugrađani sa invaliditetom, 15. juna 2018. godine na platou ispred TP Centra Kalča  u pešačkoj zoni, organizovana je akcija pod nazivom „Stolice u paru“.

Predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom iz Niša, mladi članovi udruženja su tom prilikom i u neposrednom razgovoru sa odbornicima Skupštine grada, predsednicima gradskih opština i građanima Niša, dodatno informisali predstavnike lokalnih vlasti i građane o svakodnevnim izazovima  sa kojima se susreću, a pre svega o problemu postojanja arhitektonskih barijera i nepristupačnog i nedostupnog okruženja u Nišu.

Ovo je takođe bila prilika da se ponovo ukazaže   na odgovornost predstavnika lokalnih vlasti za poštovanje ljudskih prava svih građana/ki, bez obzira na njihovo lično svojstvo, kao i primenu zakona i propisa u punom kapacitetu.„Stolice u paru“ je jedna od aktivnosti u okviru kampanje javnog zagovaranja  pod nazivom „Zajedno za pristupačnost“  koja ima za cilj usvajanje  budžetskue odluke u budžetu za 2019. godinu,  kojom će se izdvojiti sredstva da se izgrade, poprave i nameste pristupne rampe, liftovi i platforme u niškim osnovnim i srednjim školama.

Akciju „Stolice u paru“  zajedno su organizovali Odbor za ljudska prava Niš, Udruženje distrofičara Niša, Centar za samostalan život invalida Niš, Niško udruženje studenata sa hendikepom, Fondacija PONS, Udruženje paraplegičara nišavskog okruga.

„Stolice u paru“ je jedna od aktivnosti inicijative „Zajedno za pristupačnost“ Odbora za ljudska prava Niš u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika” koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

#EUglasno #EUjasno