Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima u Nišu

2059

Više od 250 napada, pretnji i pritisaka na novinare evidentirano je u poslednjih 5 godina u Srbiji, većina sudskih postupaka i dalje je u toku, te je Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima u Nišu obeležen ispred Osnovnog suda. Tačno u 5 do 12, nekoliko niških novinara i aktivista okupilo se ispred niškog Osnovnog suda kako bi skrenuli pažnju na sve procese i istrage koje se vode zbog pretnji ili napada na novinare, a koji nisu okončani do danas. 

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Flajere sa informacijama o nerazjašnjenim napadima i rastućem broju pretnji novinarima Srbije, prolaznicima su delili niški novinari i aktivisti. U flajerima koji su deljeni gradjnima i gradjnkama podseća se na nerešna ubistva novinara Radoslave Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001) i ukazuje na sve prijavljene ovogodišnje slučajeve pretnji smrću, praćenja i snimanja, obijanja stanova novinara čiji napadači nisu procesuirani i poznati javnosti. Medju navedenim slučajevima je praćenje i snimanje urednika niških Južnih vesti Predrag Blagojević, obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, novinarke sajta Cenzolovka Marije Vučić koja je dobila poruku “Ići ćeš pod mač kamenjarko”, slučaj Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića kojima je prećeno pet puta, kao i napadi na novinare na dan inauguracije predsednika Srbije.

Navodi se da je u 2017. godini bilo 68 napada na novinare, u 2016. godini 69, tokom 2015. godine 58 napada, 2014. godine 36 napada, a 2013. zabeležena su 23 napada.

Akciju obeležavanja Dana nekažnjivosti napada na novinare organizovala je Grupa za slobodu medija u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, koja okuplja više stotina organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, građana i građanki koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji.

#ZaSloboduMedija #ZaštiteNovinare