Homofobija – realnost ili izmišljena tema?

2123
Suprotni stavovi u studiju Južnih vesti:foto:JV/B.R.

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, u srpskom društvu ima nekoliko mišljenja o LGBT osobama i njihovim slobodama i pravima. Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava u Nišu smatra da je neophodno da se stalno pa i na današnji dan govori o njihovim problemima, dok narodni poslanik DSS Milan Lapčević smatra “da je homofobija izmišljena tema”.

Ovaj dan se obeležava od 1990. godine kada je homoseksualnost izbačena sa liste bolesti. 27 godina kasnije pripadnici LGBT populacije i dalje imaju problema oko ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, kao što su ona na zdravstvenu zaštitu i slobodu izražavanja. Statistike pokazuju da su često žrtve njihovih neistomišljenika i onih koji na različitost raguju agresivno. Tako je samo u nekoliko poslednjih nedelja bilo nekoliko prebijanja, pre svega, transrodnih osoba. Zbog svega toga, kako kaže Đorđević, neophodno je da se o problemima ove zajednice javno govori.

U Srbiji je duboko ukorenjena homofobija. Svedoci smo fizičkih napada i naše društvo pred sobom ima kao jedan od kljunih izazova i poštovanje različitosti. LGBT populacija je jedna od najdiskrimisanijih grupa. Čeka nas posao na razbijanju stereotipa i predrasuda i poštpvanju zakona, jer nesigurnost u zajednici raste kulturom nekažnjivosti – kaže Đorđević.

Sa druge strane za poslanika Lapčevića je bilo važno da se obeleži i Dan porodice, koji je, kako kaže, bio pre neki dan, ali priču o homofobiji vidi kao “izmišljenu temu”.

Pretpostavljam da uradimo anketu da bi 95% ljudi reklo da ne oseća strah od homoseksualaca. To je izmišljena tema da bi se forsiralo nešto što ne postoji kao problem. Postoji u određenoj meri, ali je on na nivou drugih u našem društvu. Ovo je iznešeno na pijedestal kako bi se koristila kao dnevna tema i kako bi određene organizacije na tome profitirale – kaže Lapčević.

Kako je homoseksualni odnos zakonski definisan u Evropi, SAD i Rusiji, a kako u Srbiji, da li je odnos dva muškarca i dve žene prirodan ili ne, da li treba organizovati “Prajd” i zašto Đorđević i Lapčević nisu našli zajednički jezik, pogledajte u emsiji “15+15 minuta”.

Emisija “15+15 minuta” – gosti Dragan Đorđević i Milan Lapčević